Search
Close this search box.

Self care on muutakin kuin kurkkunaamioita

Self Care on muutakin kuin kurkkunaamioita / Kuva Tiia Gynther

Jaa ystävälle

Self Care on ollut viime vuosien hittisana. Sen turvin myydään kaikkea kasvonaamioista ja vihersmoothieihin. Todellisuudessa self care menee paljon syvemmälle itsensä kuunteluun ja arvostamiseen. Kun pysähdyt miettimään minkälaiset asiat tuovat nautintoa arkeesi, löydät ne self care keinot, joilla lisäät omaa jaksamistasi ja hyvinvointiasi arjessa.

Lue alta mitä self care oikeasti tarkoittaa, miksi se on niin tärkeää ja miten lähteä etenemään self care rutiinien rakentamisessa.


Self care on itsensä kuuntelua

Usein meidän arki täyttyy työtehtävistä, perheen ja kodin velvollisuuksista ja muista tehtävistä, jotka saavat fyysisen olon tuntumaan raskaalta ja mielen sekaisin kaikista muistettavista asioista. Tuntuu, että 24 tuntia päivässä ei riitä kaikkeen! Samaistutko?

Self Care on pohjimmiltaan itsensä kuuntelua ja itsestä huolehtimista. Sen tunnustelua mikä tuntuu itsestä hyvältä, minkälaiset asiat tuottavat itsellesi hyvää oloa, lataavat akkuja ja tuottavat energiaa.

Se, että otat itsellesi aikaa ja pysähdyt miettimään mitä tarvitset juuri tässä hetkessä, auttaa lisäämään arkeen pieniä iloja, energiaa ja mielenrauhaa tuottavia asioita. Kun näitä asioita lisää omaan arkeen, pystyy myös olemaan enemmän läsnä läheisilleen ja jakamaan positiivisuutta ympärilleen, ja yllättävää kyllä olemaan myös tehokkaampi velvollisuuksien hoitamisessa.

Self care on itsensä kuuntelua / Kuva Tiia Gynther
Self care on pysähtymistä ja itsensä kuuntelua / Kuva Tiia Gynther

Älä suorita self carea!

Tärkeintä self caressa on se, ettet tee siitä suorittamista. On totta, että kiireisessä arjessa itseään joutuu muistuttamaan itsensä huolehtimisesta. Myös uusien rutiinien omaksuminen voi vaatia sitä, että pidät aluksi kirjaa siitä milloin olet käynyt kävelyllä tai venytellyt.

Jos kuitenkin ainoa asia, joka venyttelyssä tuottaa sinulle iloa on taulukkoon laitettava rasti vielä kymmenennen venyttelykerran jälkeen, on ehkä syytä miettiä onko venyttely sinulle aidosti hyvää oloa tuottava asia. Vai ulkopuolelta saneltu velvollisuus?

On turhaa väkisin alkaa täyttämään omaa arkeaan sellaisilla uusilla asioilla, jotka eivät tunnu sinulle omilta. Jos avantouinti ei ole koskaan kiehtonut sua, etkä innostu sen kokeilemisesta, on siitä turha yrittää ensimmäisenä luoda self care -tekoa sinun arkeen.

Self caren tarkoitus on pysähtyä kuuntelemaan miltä omassa kehossa ja mielessä tuntuu, ja tätä tunnustelua häiritsee se, jos joogasalilla keskityt vain täydelliseen fyysiseen suoritukseen tai vihersmoothie valmistuu vain täydellisen Instagram kuvan toivossa.

Self care on itsensä kuuntelua. / Tiia Gynther
Tunnustele mistä asioista arjessa nautit. / Tiia Gynther

Mieti mistä nautit

Pinnallisella tasolla, esimerkiksi markkinoinnissa, self carea tarjoillaan meille erilaisina muistutuksina; terveellisillä resepteillä, joogaliikkeillä tai meditaatioharjotteilla. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että kaikki ei sovi kaikille!

Tärkeintä on, että pysähtyisit ja kirjaisit ylös asioita, joista nautit. Ne voivat olla hyvinkin pieniä juttuja, jotka tuottavat iloa ja inspiraatiota. Kukkakimppu pöydällä, kävely metsässä, hengitysharjoitus, kalenterin täyttäminen sunnuntai-iltana…. Mikä vain helpottaa arkeasi ja saa sinut voimaan hyvin!

Mieti ensin sellaisia tuttuja asioita, joita jo muutenkin olet ainakin silloin tällöin arjessasi tehnyt. Mitkä niistä ovat sellaisia asioita, joista nautit ja joita haluaisit lisätä arkeesi?

Vasta kun olet saanut näitä asioita lisättyä arkeesi, ala miettimään mitä uusia asioita haluaisit kokeilla. Voisiko esimerkiksi päiväkirjan täyttäminen “lause päivässä” -tekniikalla olla nautinnollinen hetki sinulle tai aamukahvin nauttiminen rauhassa ennen muun perheen heräämistä? Tärkeintä on päästä syvälle oman pään sisälle ja siihen mikä auttaa sinua voimaan hyvin juuri tässä elämäntilanteessa.

Self Care: doing the things that make you feel more like yourself.
Helmirannekorupari / Kuva Tiia Gynther

Self Care – etene näin:

 • Ota kynä ja paperia, kirjoita ylös pieniäkin asioita joista nautit tai…
 • …avaa Pinterest ja luo visuaalinen mood board asioista joista nautit.
 • Mieti mitä asioita tykkäät tehdä, millaisista pienistä asioista / teoista tykkäät. Voit haaveilla isosti, mutta yritä miettiä myös hyvinkin arkisella tasolla pieniä nautinnollisia asioita.
 • Kun sinulla on kirjallinen lista tai mood board valmiina, pysähdy jokaisen asian äärelle ja mieti löytyykö niitä sinun arjestasi jo nyt ja jos ei löydy, niin mitä asioita pystyisit helpostikin lisäämään arkeesi.
 • Usein meille tärkeät ja nautinnolliset asiat ovat aivan käsillämme ja helposti toteutettavissa olevia.
 • Kun olet käynyt listan läpi, ota esimerkiksi kalenteri esiin ja kirjaa nautintoa tuovia asioita sinne seuraavan viikon sivuille muistiin. Tai tuo kirjallinen lista tai mood board johonkin näkyvälle paikalle kotona.
 • Mitä useammin päivittäin saat muistutuksen itsesi huomioimisesta sitä helpommin pystyt luomaan uusia rutiineja eikä asia vain unohdu arjen keskellä.
 • MUISTA: Voittaja on se, joka vie opitut asiat käytäntöön!

Ihania hyvinvointihetkiä sinulle!

Rakkaudella, Henrika


Mihin seuraavaksi?

 • Oletko valmis lisäämään tietoisuutta arjen hyvinvointiin? Lue lisää minikurssistamme täältä.
 • Haluatko luoda hemmottelevaa spa-tunnelmaa kotiisi? Hanki vohvelikankaiset tuotteet kotispahan täältä.
 • Oletko uusi täällä? Lue lisää Rusettiasta täältä.
 • Haluatko kuulla jatkossa ensimmäisenä uusista blogipostauksista ja kampanjoista? Tilaa uutiskirjeemme alta.

byeloise curly girl hiusdonitsi hiuspyyhe hiusvinkit hyvinvointi isänpäivä joulu kirjasuositukset lahjaidea luonnonkivikoru pienyritys polttarit rannekoru rusetti self care ideat silkkidonitsi spa tyyli voimakoru yrittäjä ystäväkirja äitienpäivä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *